Grillning och fågelkvitter

Grillat för andra gången i år! ^^ Idag blev det fläskfilé och timjankryddad klyftpotatis som mamma gjorde, så himla gott! Såsen gjorde vi tillsammans, mamma gjorde basen och sedan fick jag fortsätta med hennes råd. Kalvfond, matlagningsvin, ädelost, cremé fraiche, salt, svartpeppar, timjan, rub "smoke chipotle", sambal oelek och lite äppelmos innhöll den, en relativt nyttig sås kan man säga.

   Att tillägga så åt vi i uterummet för första gången i år och det var härligt! =D




Odla, odla, odla!

Yey! Nu vill jag gräva sparrisdiken och odla purjolök! Jag är så taggad! Jag vill odla massa saker som man kan laga mat på, inte det gamla vanliga alltså utan testa på lite nytt, det skulle vara så kul. Men man måste ju begränsa sig lite, man får inte ta sig vatten över huvudet! Jag får nöja mig lite med att gå loss på vinbärsbuskarna och bleka rabarber, det finns ju liksom redan. Jag får väl visa lite bilder på det sedan. x)

   Btw! Kungsängsliljan blommar!



Farmor-tema idag

Mat gjord på recept efter Farmor blev det idag, spenatsoppa med ädelost. =) Det var första gången jag gjorde den och jag tycker att jag lyckades bra. Potatis, gul lök, spenat, vatten, mjölk, grädde, vitpeppar, grönsaksbuljong, ädelost. Ganska enkel är den att göra, bara att koka potatisen och löken i vattnet, mixa och blanda i resten av ingredienserna, klart! Det blev även en smörgås till som Farmor har gjort, gott! Det blev verkligen Farmor-tema idag. ;P



Odla från frö!

Idag blev jag bjuden på mat av Farmor, spagetti och köttfärssås, oj vad gott det var! Plus sockerkaka! Hon kan verkligen få det allra enklaste att bli hur gott och icketråkigt som helst!

   Nu börjar man bli lite taggad att börja odla grönsaker och jag vill testa på alla möjliga sorter som man kan laga god mat på, men någon stans måste man ju hejda sig. x) Det blir i alla fall vildtomater, harico verts, minimajs och morot, men också några till som jag fick av några kompisar när jag fyllde år. =) Tyvärr hittade jag inte de fröpåsarna när jag skulle ta fotot.


Lite kopierat

Idag kopierade jag en annan maträtt lite grann som jag har gjort tidigare. Pasta med sås av créme fraiche "franska örter", harico verts, charlottenlök, svartpeppar och lite rub "smoke chipotle". Det blev bra. Det är skönt att det går så snabbt att laga.



Kassare än kass?

Hehe, fick det här videoklippet länkat av en kompis häromdagen när jag beklagade mig över den halvt misslyckade soppan. Så kass som Homer är jag inte i alla fall! ;P



Smokey!

När jag var i affären idag kom jag på att jag skulle göra egna hamburgare, och det blev det. Köttfärs, gul lök, barbeque grillolja allround och caramba, rub "smoke chipotle", chilisås, ägg, salt och svartpeppar. Jag blandade hejvilt ungefär vad jag tyckte. Istället för stekpannan fick de stekas i ugnen i 250 grader i 10-15 minuter. Men jag stekte på dem lite i stekpannan efteråt för att de skulle få lite färg. Det blev jättegott, men det hade inte gjort något om jag hade kryddat lite till av den där ruben.

   Som tillbehör hade jag fullkornsbröd, gurka (lokalodlad!), tomat, ketchup och dressing. Nästa gång ska jag göra eget bröd och egen dressing. Jag hade faktiskt tänkt göra egen dressing nu, men det sket sig när jag upptäckte att bostongurkan var för gammal. Och det var ju dumt att jag upptäckte det efter att jag hade hällt upp majonäsen. -.-






Aprilväder och aprilmat

Idag blev det morotssoppa och den har jag gjort förut. Första gången blev den super men nu blev det lite tokigt, just på grund av en DÅLIG STAVMIXER!!! WAAA!! Hehe, nedå, så arg blev jag inte. x) Det skulle ju bli en slät soppa men det blev det inte. Det blev bitar kvar och då tänkte jag att de kanske var för okokta för att de skulle kunna mixas, så jag satte soppan på spisen igen. Jag göra lite scones och glömde soppan, så det brändes fast i botten, suck, och när jag skulle mixa ytterligare en gång så funkade det ändå inte. -.-

   Men havresconesen blev i alla fall jättegoda! ^^ Vetemjöl, havregryn, margarin, salt, socker, bakpulver och mjölk, jag tror det var allt. Tio minuter i ugnen tog det bara.











Bagels!

Sånna här skulle jag vilja göra någon dag! De ser så himla goda ut när de är klar. Men med min tidsbegränsade vardag så kommer det väl inte bli något, hrmf!



Jag står vid mina ord!

Som sagt, jag står vid mina ord! Idag lärde jag mig att laga vegetarisk lasagne. Förkokta lasagneplattor, krossade tomater, gul lök, spenat, rivna morötter, basilika, keso, riven ost och lite lite chilisås. Det blev riktigt gott faktiskt! Jag var lite skeptisk innan att det skulle bli för lite av pastadelen, men nejdå, det blev bra. Det enda jag hade kunnat tänka på var att separera pastaplattorna från varandra när de var färdigkokta, för nu fastnade de ihop och det gjorde det oerhört svårt att få någon ordning på dem. Lite mer spenat hade nog också kunnat bli gott. Jag kan nästan säga att denna är godare än vanlig lasagne, den kändes inte lika "tung".






Wtf! Ska hon bli en blasthare!?

Fan, det börjar bli lite fjortisvarning nu, jag menar, lägga upp en bild på te och två bullar? Intressesmurfen exploderar av överansträngning! O.o 
Men det är ju faktiskt roligare med en bild också istället för bara text, det tycker jag i alla fall. :P Bilden visar kvällens fika, inget nyttigt precis, men bullarna måste ju ätas upp, annars smakar de äckligt av frysen, hehe. :P

Jag tror jag ska börja lära mig göra lite vegetarisk mat. "Åh nej! Är hon på väg att bli någon jäla vegan-nörd nu?!" -kanske någon tänker. Men nejdå, ingen risk!!! Maha! Kött is the shit! Mmm! Men det kan ju vara bra att kunna laga sådant också, för jag har fått för mig att det är billigare, och det är ju bra. Det mesta av det vegetariska jag har smakat förut har inte varit så gott, så därför tänker jag lära mig att göra god vegetarisk mat. ;P


Grilla, grilla, grilla!!!

Yey! Ikväll blev det grillat för första gången i år! Åh, vad gott det var! Mamma gjorde grillad kycklingfilé, egen klyftpotatis och vitlökssås. Jag kunde inte sluta äta, hehe. ;P Det bästa är ju att det luktar så gott av grillat!




Paella de España

Tycker faktiskt de här klippen är rätt bra, fast helst när Tina inte vinner. ;P Paella låter spännande, det kanske man ska testa nåt tag?



Kladdig kaka

Ikväll blev det ett snabbt beslut, ugnspannkaka! Tyvärr hade vi inget vanligt mjöl hemma, så då blandade jag lite vetemjöl special fullkorn och grahamsmjöl. Resultatet blev väl sådär. Smaken var bra, men det blev lite för degigt. Jag tror inte att receptet var anpassat till grovt mjöl. Nästa gång får jag nog försöka hitta ett annat recept eller så får jag låta den stå i lite lägre värme och lite längre tid.


Sallad av solanum tuberosum

Potatissallad blev det idag. Jag kände mig väldigt effektiv och ekonomisk när jag gjorde den. Överbliven kokt potatis, lite skivad purjolök, körsbärstomater, harico verts som blev över efter föregående pastarätt och creme fraiche "senap, vitt vin & schalottenlök". Det passade väldigt bra tillsammans. Det enda jag hade kunnat göra bättre var att krydda lite kanske?


Vegetarisk omedvetenhet

Idag gjorde jag en nyupptäckt; harico verts. :D Hade ju nästan glömt bort att de existerar. Okej, kanske inte, men nästan. xP Huvva vad gott det är!! Speciellt de på konserv som ligger i lite saltat vatten, jag kan äta dem som godis! O.o Vad gjorde jag med harico vertsen nu då förutom att äta dem?

   Jo, jag brynte hackad purjolök och harico verts, sen hällde jag på lite Creme Bonjour Cuisine vitlök och örter och lät det puttra lite, plus lite honung förresten! Medans hade jag kokat pasta och när den var klar hällde jag på såsen och blandade allt. Helt omedvetet hade jag gjort en vegetarisk rätt! x) Gott blev det. =D


Rätt i rutan

Ojojoj vad jag har varit dålig på att uppdatera nu. I brist på ett foto som jag aldrig får någon gång(!) så har det varit lite torka, och det kan ju bero på att jag har blivit bjuden på en massa god mat istället. Hemmagjorda langos bland annat, fy vad gott! Måste testa det själv någon dag. 

   Jag kom att tänka på ett barnmatlagningsprogram som gick på tv när jag var mindre, Rätt i rutan hette det, med Johanna Westman som programledare. Jag försökte hitta det på youtube, men icke sa nicke, inte fanns det såklart. Men däremot hittade jag ett annat klipp med Johanna Westman, det som visas nedan. Hehe, blev riktigt nöjd när Johanna vann duellen, jag har aldrig gillat mat-Tina särskilt mycket och jag tycker absolut inte om när hon håller på att kladda i maten med händerna! Usch! Det finns ju bestick att använda! Oj hehe, nu kom jag på att jag avslöjade vem som vann. x) Äh, skit samma, det visste man ju redan innan ändå. ;P



En riktigt nördig nörddag

Starcraftnördar gör verkligen allt för att få tag i en betanyckel! -.-' Tänk om man kunde göra sånna där tårtor. O.o



Creme fraiche!

Creme fraiche med smak är så himla bra när man har bråttom med maten! Idag gjorde jag pasta och kyckling i sås av creme fraiche paprika-chili, mjölk och lite chilisås. Mums!


Godaste av stroganoffer

Gammal hederlig korvstroganoff blev det idag, efter hur mamma brukar göra. Snabbt och enkelt. Falukorv, gul lök, creme fraiche, mjölk, chilisås och ketchup, och med de enkla ingredienserna blir det den godaste sortens korvstroganoff. ^^


Tråkig middag

Snacka om tråkig och oinspirerad middag idag! Uppstekt färskpäre, prinskorv, lite sås och en macka. Men man måste ju äta upp den överblivna påskmaten också, jag får se det på det sättet istället. :P


Gul påskwook

I fredags blev det snabb improvisationsmiddag på grund av att jag blev så panikhungrig. x) Ris med "wookgrönsaksgryta". Med grönsakerna blandade jag i vispad grädde som fanns kvar, lite ovispad grädde, mango- och chiliglaze, chilikrydda och cayennepeppar. Snabbt och enkelt.


Rosa gullefjun

I skärtorsdags gjorde jag lite påskmiddag, men jag kom på nu; äter man verkligen påskmiddag på skärtorsdagen? Äter man inte den idag, påskafton? Skitsamma, gott var det i alla fall. Och jag hittade färskpotatis på Delins! :D I övrigt så var det ett ganska enkelt påskbord, men det brukar ju inte vara så avancerat heller på påsken. Det enda som behövdes tillagas var egentligen bara salladen jag gjorde, som jag har lärt mig efter mormor.

Mormors "julsallad" är väldigt god. Gurka, kokta ärter och morötter, äpple, sallad, grädde och hehe nu tänker jag inte tala om de två sista ingredienserna eftersom receptet är efter mormor. ;P






En chokladboll om dagen

Nu ska jag recensera! Jag och Josephine hade som idé i somras att gå på olika caféer och recensera kanelbulle och morotskaka, men det hann inte bli så många gånger, vi kanske får ta upp det till sommaren igen. ;P Fast igår var vi på Finess och fikade, så jag tänkte att jag kunde göra en liten minirecension på det(det var faktiskt Josephine som kom med idén ;P). Jag åt en chokladboll och tyvärr var den inte så som jag hade förväntat mig den, aningen för söt var den. Men i och för sig så kan jag inte påstå att man kan lita på mig heller, för eftersom jag inte har ätit sötsaker på mer än en månad så tycker jag numera att allting är för sött, nästan i alla fall. ;)



RSS 2.0