Söt som socker

Hittade detta lilla häfte i en bokhög som mamma tyckte jag skulle kolla i, Goda pepparkakor och annat gott från 1936! Det var lite roligt, och gulliga och fina bilder är det i det också. Svenska Sockerfabriks Aktiebolaget har gett ut häftet, så helt fritt från reklam är det inte heller. x) Ska läsa lite noggrannare och se om jag hittar något guldkorn. :P






Because I'm worth it!

Idag har jag belönat mig!! :D Har pluggat till en stor tenta i flera dagar, så nu belönade jag mig med en subway-macka när jag äntligen var klar med den. Mmmm, säger jag bara. ^^


Måtta med spagetti

Fick syn på spagettimåttet som jag också fick i födelsedagspresent, och nu blev jag riktigt taggad att laga mat och testa det! Har inte blivit så mycket av det idag tyvärr på grund av tentaplugg, har mest suttit i min egen lilla bubbla och inte tänkt så mycket åt vara-kreativ-och-göra-mat hållet. Men nya friska tag efter tentan!


Pärongrisen

Ikväll har jag knaprat på jättegoda polkaskorpor som jag fick när jag fyllde år. Jättegoda är de, så jag spar och spar för att de ska räcka länge. ;P


Fullkornssockerkaka

När jag skulle baka sockerkaka så upptäckte jag till min förskräckelse att pappa hade köpt fel mjöl. Han hade köpt Vetemjöl special fullkorn, hur skulle nu detta gå? Men jag tänkte: "Såklart det går!" Frågan var bara hur det skulle smaka, men testa kan man alltid! Och det gjorde jag. Faktum är att det faktiskt blev gott. Till och med godare än vanlig sockerkaka. :D Den kändes rejälare och mycket mer mättande, och det är ju bra, för då äter man inte lika mycket. ;P


Påskmustsås! ^^

Har testat glass med påskmustsås nu! :D Det vart ganska gott, men det kanske beror på att jag är en sån jul/påskmustnörd, hehe. xP En kompis tyckte ett jag skulle testa göra ölsås också, hm, tveksamt om det blir gott tror jag, i alla fall till glass. x)


Påskmustatider

Ikväll testade jag en ny sorts påskmust, eller ny är den ju knappast (Zeunerts), men jag har aldrig smakat den förut i alla fall. Usch säger jag bara. Jag har hört att denna är mångas favorit, men i min smak föll den inte. Det ska vara Apotekarnes! Tur att jag nyligen har inhandlat ett fyrapack! :D

   Hm.. undrar om man kan göra glass med påskmustsås? Måste testas!




Pluggmys

Med lite te kan till och med pluggning bli mysigt. Inviger även nya fina tekoppen som jag fick i födelsedagspresent. ^^


Nu flyger jag!

Det blev typ en flygande Jakob idag, men jag anpassade lite efter hur jag ville ha det. Kyckling, paprika, vispad grädde, chilisås, italiensk salladskrydda och cashewnötter. Jag gick litegrann efter ett recept jag hittade, men det blev lite för mycket chilisåssmak tycker jag, så det måste jag komma ihåg till nästa gång!


Randig falukorv

Idag var jag duktig att göra maten i tid i alla fall. Det blev kokt päre och ugnsstekt falukorv med äpple, lök och senap. Jag gör det som farmor brukar göra det och då blir det gott. ;P


Middagsdags! För ett tag sedan..

Plugga, plugga plugga..! Plugga plugga plugga... Kurr, kurr..? Waaa!! Skulle lagat middag för två timmar sen!!! Inte konstigt att man är hungrig då -.-'

   Kollar vad som finns i kylskåpet. Pärer.. Hasselbackspotatis får det bli! Och under den långa tiden de ska vara i ugnen hinner jag säkert komma på vad jag ska göra till. Maha.

   Kollar frysen. Salladskyckling, hm.. kan säkert blanda det med nåt och steka den. Kollar kylen igen. Syltlök? Nja..

   Åker till affären i juiceärende och hittar av ren tillfällighet creme fraiche kantarell och cognac! Det blir det! Blanda och häll i lite annat, mjölk, honung, vitlöksost och timjan. Jag säger bara mums! Det blev soppa på en spik fast utan soppa.


Cementmuffins!!!

Jaha, nu kommer dom här vanliga gamla muffinsarna igen! Hur många inlägg handlar inte om muffins egentligen? Men Björn Rosenström skulle vara nöjd och glad åt dessa inlägg i alla fall!

   Fatta vad fränt om man kunde göra sånna där muffins som en av tjejerna i Charlies Änglar gjorde, de som var lika hårda som cement! Maha vad kul! Fast hon önskar väl att hon kunde göra helt vanliga muffins istället. :P

   Skillnaden med dessa muffins jämfört med de andra är bara en liten skitsak, men ack vad mycket det gjorde! Tyckte jag i alla fall. Jag gjorde blåbärs- och hallonmuffins istället för bara blåbärsmuffins, och hallonen satte verkligen pricken över iet!


 

Lite festligt sådär till helgen och så

Roland kan han! x)



Logik är överskattat

Bara för att jag tänkte gå och lägga mig nu, så tänkte jag att det skulle passa bra att visa vad jag brukar äta till frukost, hur logiskt som helst!

   Vanligtvis äter jag någon form av gröt och just nu är det havre-korn gröt som gäller. Fast oftast tröttnar man ju efter ett tag och måste variera sig lite. :P Till gröten äter jag lingonsylt och på sidan av brukar jag äta en hårdbrödmacka med ost, dricka juice och en yoghurtshot. Jag tycker det funkar bra, man håller länge på det. :P

   Fast just på den här bilden är det grahamsmjölsgröt och det är också gott. Tyvärr tar det lite längre tid att göra den, men när man har tid så är det lätt värt det. :P 


Rutiga choklader

Jag gjorde även chokladrutor lite snabbt tills jag fyllde år. Glasyren som skulle vara ovanpå ville inte stelna, så då blandade jag i mera florsocker, men det skulle jag ju inte ha gjort. Jag tyckte att det blev alldeles för sött, men det märktes inte på åtgången. De tog slut väldigt snabbt och det var speciellt en person som bidrog väldigt bra till det, inga namn! x)

   Vatten, margarin, ägg, socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao innehöll själva kakan, bara att röra ihop och hälla i en smord långpanna. Sedan in i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Glasyren innehöll margarin, florsocker, kaffe, kakao och vaniljsocker. Bara att röra ihop det med och sedan smeta ut på kakan.


   Väldigt dålig bild, men det får man! ;P



Snabba beslut!

Det blev middag på impuls idag, eller vad man nu ska säga. Bestämde mig fem minuter innan jag handlade vad det skulle bli. Jag hade lite panik eftersom jag bara hade en halvtimme på mig att laga. Vegetariskt blev det, ris med wookgrönsaker i sås, väldigt lätt. Wookgrönsaker, creme fraiche, mjölk och sweet-chilisås.



Falsk marknadsföring

Tills jag skulle fylla år gjorde jag lite chokladmuffins, men besvikelsen var stor när jag smakade dem, de var torra! Jag lade dem i frysen i alla fall och tog ändå fram dem när den rätta dagen kom.

   Jag gjorde inte så bra marknadsföring för dem precis. Istället för att bara hålla tyst, så meddelade jag istället alla att de INTE skulle ta av chokladmuffinsen eftersom de inte var goda. -.-' Och ingen tog ju såklart! Men när jag sedan smakade en så var de inte så ickegoda som jag mindes dem. Någonting måste ha hänt under tiden i frysen för de var mycket saftigare nu. Efter denna upptäckt tog de istället slut på ett kick.

   Dessa "förvandlings-chokladmuffins" innehöll margarin, ägg, socker, vetemjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och grädde. Även fast de blev goda till sist så hade jag kunnat ta ut dem ur ugnen lite snabbare, för jag föredrar om de är lite mjuka och degiga. :P


En båt, en bil och ett par byxor

Såhär kan det se ut om systersöner mellan tre och sju år får hjälpa till att skära korv. Inte så geometriska kanske, men desto fantasifullare. Enligt dem i alla fall. x)


Ekonomisk som Kajsa

Till kvällningen gjorde jag lite makaronipudding på överblivna makaroner. Det får man lära sig i Kajsas kokbok bland annat, man ska ta reda på rester på bästa sätt. Så jag kände mig väldigt ekonomisk. ^^ Däremot blev det bara provsmakning för det var lite för sent för middag. Helt okej blev den, men som vanligt så är farmors mycket godare! Jag skulle ha tagit mer lök, en hel kanske, och så hade jag kunnat ta lite mer av äggstanningen, kanske 50 procent mer.

   Ja förresten, ingredienserna var makaroner då, falukorv, gul lök, mjölk, ägg, mjöl, salt, svartpeppar och ost.


Amerikansk frukost

Imorse blev det riktig amerikansk frukost med Kalle. Det är nog tredje gången jag skriver om amerikanska pannkakor nu på bloggen, men den här gången var det lite andra tillbehör till, bland annat hallonsirap som jag fick i födelsedagspresent. Och nu åt jag ju det till frukost för en gångs skull och inte till middag! x)

   Vi åt även blandade varma hallon och blåbär på, och smör. ;P






Lättnad!

Äntligen fick jag göra lite riktig mat! Morotssoppa blev det och den smakade precis som jag ville att den skulle smaka, så skön känsla. ;P

   Morötter, lite potatis, gul lök, grönsaksbuljong, vitlök och creme fraiche. Jag skar allt i tärningar och kokade och sedan mixade jag det. Enkelt och gott.

   Det är så lustigt när man lagar mat, om man gör riktig mat alltså (inget halvfabrikat), för hur oinspirerad och trött man än är så blir det ändå roligt när man väl börjar. Det är nästan så att det är lite som terapi, förutom om man är ashungrig och skitförbannad redan innan då. x) Men idag när jag skulle laga så var jag bara trött som tur var, fast jag hade ingen vidare lust. Men så fort jag stod där med kniven i handen (hehe det lät dramatiskt!) så kändes det inspirerande, kul och lättande!

   Jag gjorde också lite risgrynspudding med saftsås. Färdig risgröt som man kan köpa (lite fusk kanske, men den är så god :P), ägg, mjölk, salt och socker. Jag fick ringa och rådfråga farmor lite innan jag började och fick bra tips. De blev väldigt gott, men inget kan ju slå farmors risgrynspudding. :P








Gaaah!

Gaaah!!! Det är så tråkigt att bara laga halvfabrikat hela veckorna! Men det finns ju inget annat att göra när man har en halvtimme på sig att laga mat. >.< Jag vill göra något kreativt, något som jag aldrig har gjort förut, slänga mig ut i det okända! *Host* hehe, nu bar det visst iväg lite.. Men ja! Jag vill testa på lite nya recept i alla fall. :P

   Idag blev det tråkig pizza av färdiggjord deg, men det var faktiskt den godaste av alla halvfärdiggjorda jag har gjort. Jag blandade tomatsåsen (som följde med degen) med lite chillisås och uppepå hade jag skinka, färska champinjoner, pärltomater och riven ost. Pärltomaterna blev grymt goda!

   Om någon undrar varför jag nästan jämt tar närbilder på maten så beror det på att jag inte lägger upp maten så snyggt, i alla fall inte på vardagar. Då vill man ju mest äta maten istället för att titta på den.






Pitabröds-snack

Idag blev det matlåda till middag, men som tur var var det maten från farmor, pärgröt alltså, gott gott! Tänkte jag kunde passa på att snacka lite om pitabröd istället. Eller så himla avancerad ska jag väl inte vara, men pitabröd med fyllning är så himla gott, och man kan ju fylla det med precis vad man vill!

   Senast blev stekt kyckling och paprika med grönsakerna gurka och tomat. Jag hade också vitlökssås till. Förra gången jag åt detta hade jag även cashewnötter och rödlök och det var väldigt gott. ^^ Det går ju så himla lätt och snabbt att göra också!



En lunch och två middagar!

Tre mål mat fick jag faktiskt idag! Först lunch, sen middag, sen ytterligare en middag. Farmor hade gjort pärgröt och då kan man ju inte tacka nej så god som hennes pärgröt är!

   Till middag blev det som vanligt lite tråkig pastasallad, men den var ju god i alla fall. Fullkornspasta, kyckling, tomater och gurka. Det blev årteranvändning eftersom kycklingen var kvar efter middagen med pitabröd. Eller säger man återanvändning? Det kanske är fel ord? Äh, skit samma! Det är bra i alla fall! Så blir det inte så mycket rester som man slänger. =) I Kajsas kokbok får man verkligen massa tips på hur man använder rester och gör ny mat av det, man var klok förr!


Fusk!!! Lite i alla fall..

Hittade frysta färdiggrillade kycklingspett på affären idag och utifrån det så blev det ris och sås bestående av creme fraiche och sweetchilisås. Snabbt som attan gick det! Femton minuter i ugnen bara! Och ja, jag gillar dessa tomater, därför får de vara med på varje bild. ^^



Ofrivillig semester -.-'

Men nu jävlar! Ska det väl förhoppningsvis bli lite mer uppdatering! Man kan nog kalla det att jag har haft lite semester från både blogg och matlagning. (I och för sig gjorde jag ju en sak i fredags, får se om jag kanske bloggar om det sen..)

Eftersom jag har fyllt år så blev det smörgåstårta och vanlig tårta till "middag" idag. Smörgåstårtan var beställd men den vanliga tårtan gjorde jag själv. Jag gjorde min favoritsort som från början är egenkomponerad av min syster. Vanliga tårtbottnar, marzánkräm på ena lagret, chokladmousse på andra lagret (idag tog jag chokladmousse med hallon och det var fräscht och gott), ganska lite grädde uppepå och runt om och på det mandarinklyftor. I mina yngre dagar då syster gjorde tårtan ville jag ha Polly uppepå, det var mitt favoritgodis, men eftersom jag inte äter godis nu så fanns det inte att välja på. 




Värdiga tomater

Kôrv, päre och ägg! Japp, det blev dagens mat. Inte nåt vidare för att vara födelsedagsmiddag kanske, men det duger. ;P Men tomaterna var i alla fall värdig en kunglig!


Pasta Pesto

Så enkelt som Pasta Pesto blev det idag. Pasta, pesto, tomater och gurka.


Tjock pannkaka

Idag blev det lite improviserat. Hade tänkt göra något betydligt mer avancerat, men tiden rann iväg. Så det blev klassisk tjockpannkaka istället, grymt enkelt! Blev lite förvånad faktiskt. :P Mjölk, ägg, mjöl och salt.


RSS 2.0