Rischoklad

Jag tänkte att jag skulle försöka mig på lite rischoklad till jul i år, men det gick inte så bra.

   Jag smälte choklad i vattenbad och blandade i lite olja. Sedan hällde jag i det puffade riset, blandade om och klickade ut det. Jag vet inte riktigt vad som gjorde det, men riset bara ramlade isär, kanske hade jag för mycket ris och för lite choklad. Eller så kanske det berodde på oljan. Jag skulle nog haft lite mörkare choklad också, det blev lite för sött.

   Men helt misslyckade blev de inte, för de blev uppätna. ;) Fast jag ska nog försöka igen nåt tag.


Julsallad

Denna julsallad är också ett recept efter mormor. Jättegod är den! =)

   Man hackar äpple, skalad gurka och sallad. Det blandar man sedan i en bunke tillsammans med kokta morötter och gröna ärter, majonäs, vispad grädde och lite socker. Klart!


Smörgåskaka

Detta är en rätt på julbordet som jag har lärt mig efter mormor, smörgåskaka, en utav mina favoriter! Man kokar mannagrynsgröt, blandar i ägg, socker och saffran, häller smeten i en form, strör på lite lite ströbröd och sedan får den stå i ugnen ett tag. I år blev den jättegod! =D

   Det har varit en del misslyckanden genom åren. En gång blev gröten bränd så kakan smakade krut och svavel. >.< Ett annat år glömde jag sockret. -.-' Men nu blev det bra! Det enda jag inte får riktig ordning på är att jag tycker att ytan blir lite för mörk, men det kanske beror på fel ugnsvärme eller nåt. 









Griljerad julskinka

Årets julskinka hade inga nackdelar. Inte för salt och inte för torr. Kanon. =)

   Vi köpte en som redan var kokt, sedan lade jag den i vatten ett tag så det inte skulle bli för salt. Därefter skar jag bort svålen, penslade på en blandning av ägg och senap och strödde till sist på ströbröd. Den fick griljeras i ugnen i ungefär tio minuter, tills den fått fin färg. =P




Ris a la malta med saftsås

Ris a la malta är en ny favorit på julbordet! Förut har jag bara haft dåliga erfarenheter av det, men efter att jag smakade en jättegod version på en utav mina gamla skolor så förstod jag att konsten är att ha i tillräckligt mycket vaniljsocker! Den får heller inte vara för tjock, så grädden som man har i får inte vara för hårt vispad. Vanligt socker ska man också blanda i förstås.

   Till detta åt vi saftsås av svartvinbärssaft och det var gott. =) Det finns ju något som heter apelsinris också, som nästan är samma sak. Då har man i apelsinbitar istället för att äta saftsås till. Men jag är inte så jätteförtjust i apelsinbitarna, bara smaken, så nästa år tänker jag prova att blanda i saft av apelsin bara, det kan nog bli gott. ;P


Scrambled eggs på pappas vis

Länge sen nu! Häromdagen gjorde jag och Kalle en maträtt som pappa brukar göra, vi följde hans recept. =P

   Scrambled eggs gör man genom att vispa ihop ägg och mjölk, plus att man saltar lite. Sedan häller man det i en panna där det har fått smälta lite smör, inte för hett får det vara. Efter det drar man med till exempel en smörkniv längs botten hela tiden tills det stelnar och blir som på bilden nedan, jättegott. =)




RSS 2.0