Semlor!

Det blev semlor även i år! För ett tag sedan bakade jag vetebröd och nu var det dags. Jag har ingen aning om jag gjorde fyllningen på rätt sätt, men bara det smakar bra så är det ju inte fel! Jag blandade inkråm, mjölk, socker, vaniljsocker och florsocker (tror jag).

   Gott blev det i alla fall! Men jag hade lite problem att få på florsockret ovanpå eftersom jag inte har någon sil, de blev snyggare förra året. =P


Pasta med baconsås

För ett tag sen gjorde vi pasta med en slags baconsås. Jättegott blev det! ^^

   Först stekte vi hackad bacon och lök, sedan hackad paprika, därefter hällde vi på lite mjölk och lät det sjuda. Vi redde såsen, kryddade lite, hällde i en liten skvätt kalvfond och ringlade i honung. Vi blandade även i lite hackad spenat som vi hade kvar.


Gräddstuvad pyttipanna

För ett tag sen testade vi på gräddstuvad pyttipanna, jättegott de första tuggorna! Men efter ett tag blev det ganska tungt, just för grädden.

   Bara att steka falukorv och kokt potatis och sedan hälla på grädde som får tjockna. Krydda måste man ju också göra. Det är gott att äta ibland, men man vill ju inte ha tung mat för ofta. =P


Chokladtryffel med rostade pumpakärnor

Detta recept var hur enkelt som helst att göra! Hur bra som helst! Man behövde inte rulla till kulor och jag ogillar verkligen att rulla tryffel, det är så himla kladdigt, så det var ju asbra. 

   Till dessa använde jag grädde, smör, mörk choklad (odenses var bra), kesella kvarg, pumpakärnor och salt. Först kokade jag upp grädde och smör i en kastrull, sedan tog jag av den från plattan och hällde i hackad choklad. Den fick smälta och sedan hällde jag i kvargen och rörde om. Smeten hällde jag i en aluminiumform och jag hade klätt in den i folie för att det skulle bli lätt att få den ur formen sen. Pumpakärnorna rostade jag torrt i en stekpanna, man hade även på lite salt. Detta strödde jag sedan ut över smeten. Formen fick stå i kylen i minst fyra timmar och sedan tog jag ut den och skar i bitar.

   Riktig pluspoängare! Mest för att det var så enkelt att göra, men det var ju gott också. Det går säkert att experimentera med det här receptet; smaksätta med lite olika saker och ha något annat uppepå, solroskärnor kanske.












Saffransbiscotti med hackad choklad

Nu kommer det att komma lite julmat! Eller nåt åt det hållet i alla fall. Jag gjorde saffransbiscotti till jul i år, väldigt goda blev de!

   I dessa hade jag smör, socker, ägg, saffran, mörk choklad, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Först rörde jag ihop smör, socker, saffran och hackad choklad. Därefter blandade jag mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Detta blandade jag sedan i smeten. Degen rullade jag till två längder som jag lade på en plåt och ställde i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter. Då tog jag ut plåten, sänkte värmen till 120 grader, skar längderna i sneda bitar, lade dem tillbaka på plåten med snittytan uppåt och ställde dem sedan i ugnen igen, i cirka 30 minuter, tills de blev torra.

   Verkligen jättegott blev det, men jag ska nog ha dem lite kortare tid i ugnen vid första gräddningen, för de blev lite brända på undersidan.










Frasvåfflor i riktigt järn

Waaa! Det är inge kul att blogga med foton från mobilkameran! Idag åt vi i alla fall frasvåfflor till lunch, gräddade i ett RIKTIGT våffeljärn! =D Det var supergott.

   I våfflorna hade jag vetemjöl, bakpulver, mjölk, vatten, smält smör, lite socker och lite salt. De blev riktigt frasiga och det kändes väldigt lyxigt med ett äkta gammaldags järn. Som tillbehör åt vi jordgubbssylt eller blåbärssylt och turkisk yoghurt, det passade riktigt bra! Det blir mycket fräshare än med grädde!






RSS 2.0