Persiljeköttbullar

Idag gjorde jag lite köttbullar. Som jag sa förut så skulle jag göra persiljeköttbullar nästa gång och så blev det också ;P De innehöll köttfärs, ströbröd, äggvitor, vitt vin, kalvfond, persilja, salt och peppar. Dessa gör man precis som vanliga köttbullar. Ovanlig smak blev det, men gott. =)





Ugnspannkaka, den ultimata!

Förra veckan gjorde jag den godaste ugnspannkakan hittills i mina dagar. Inga krussiduller var det heller, receptet var helt enkelt från Hemmets kokbok. Jag snodde ihop smeten kvällen innan och gräddade på lunchen dagen efter, jättebra blev det. =)


Omelett med persiljestuvad färskpotatis

Igår blev det väldigt improviserat till middag. Jag hade lite små färskpärer kvar, lite ägg och lite persilja, så då blev det omelett med persiljestuvad färskpotatis.

   Först kokade jag potatisen, sedan stuvade jag den med lika mycket smör som mjöl, och dubbelt så många deciliter mjölk som matskedar smör och mjöl. Jag hade även i lite hemmaodlad persilja, salt och vitpeppar. Till det gjorde jag vanlig omelett av ägg, vatten, salt och vitpeppar. Väldigt gott blev det. =)


Vinbärskaka

Bad update, bad update, men nu är jag tillbaka! Tänkte visa en kaka som jag älskade att göra för några år sedan, just för att den var enkel, snabb att göra och god. Jag gjorde den häromdagen igen.

   Ägg, socker, margarin och mjöl rör man ihop till en smet (röra, inte vispa!), denna häller man sedan i en smörjd och bröad pajform, strör över vilka bär man vill ha (den här gången rödvinbär) och låter den sedan gräddas i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Väldigt smarrigt blir det! Och det känns särskilt gott när det är vinbär från egna trädgården. ;P




Lata grahamsrutor

Igårkväll blev det lite impulsbakning, jästen höll på att gå ut i datumet, så jag ville ta vara på den.

   Då gjorde jag Lata grahamsrutor, som det låter på namnet så är det väldigt enkelt. Brödet innehåller jäst, vatten, salt, margarin, sirap, créme fraiche (egentligen kesella, men jag hade inget annat), grahamsmjöl och vetemjöl. Detta snor man ihop till en deg och låter jäsa i 40 minuter.

   Därefter häller man degen i en långpanna med bakplåtspapper och breder ut den jämt, sedan ska den jäsa en gång till, nu i 20 minuter. När den gjort det skär man rutor i degen och sedan får den gräddas i mitten av ugnen i 225 grader i ungefär 15 minuter. Resultatet blev väldigt bra, luftigt och fint, lätt värt det!






Pasta med tillbehör!

Det blir två redovisningar ikväll, båda från förra veckan.

   Jag testade att äta spagetti med grillolja "honey", det låter konstigt, men det var gott! Ett alternativ om man bara vill koka pasta men ändå vill piffa till det lite.

   Mamma brukar göra en tonfisksallad, så jag testade det men utan tonfisk. Pasta, majonäs, curry, salt, peppar och oliver använde jag från grundreceptet, men jag tog även i honung och vitvinsvinäger. Det blev bra, men jag tror att originalet är godare! =)




Snaps

I våras kom jag på att jag skulle göra björksnaps, vilket man gör genom att plocka björkens löv när de är små som musöron ungefär, lägga dem i sprit och låta dra. Sedan silar man av med kaffefilter och späder så som man vill ha det. Björksnaps är tydligen väldigt gott, det luktar i alla fall oerhört gott och ger sommarkänslor.

   På en exkursion i början av sommaren fick jag för första gången se pors (i alla fall medvetet xP), våran roliga ledare talade då om att man kan göra snaps på det. Pors är alltså en buske btw. Så jag röck åt mig några kvistar och stoppade i fickan. Jag tog bladen från kvistarna och lät dra i sprit, och för någon dag sedan silade jag det. Enligt våra gäster blev det bra, men pappa såg lite tveksam ut, så det vette sjutton hur det blev. x)


Sommarbjudning

Igår, precis när jag skulle blogga, dundrade det till och började åska, såklart! Då var det bara att stänga av. -.- Vi åt i alla fall väldigt god mat igår. Potatis i ugn, grillad kyckling, ädelostsås, kall mango chutney-sås, sallad och efterrätt. Förätt också förresten!

   Det jag bidrog med var en liten del av salladen, den kalla såsen och efterrätten. I salladen hade vi sallad från egen odling, lokalodlad gurka och tomat, rödlök och vattenmelon. Den kalla såsen innehöll turkisk yoghurt, mango chutney, pressad vitlök, salt, svartpeppar, lite pressad grapefrukt och lite vitvinsvinäger. Lite för söt tyckte jag att den blev, men den funkade bra till kycklingen. Efterrätten blev lika som häromdagen, glass mixat med hallon och blåbär. Jag hade lite mer blåbär i den här gången och det var inte helt fel. =)






Buffé på havet

Men idag har jag ätit god mat! Kryssning med buffé blev det, huvva vad gott! Det nedan var en del av det som fanns. :P




De ultimata bullarna

Äntligen! Äntligen har jag fått till de ultimata bullarna, som jag själv vill ha dem alltså. :P Degen gjorde jag helt enkelt efter receptet på baksidan av vetemjölspåsen, jag tänkte att det borde ha blivit beprövat några gånger. :P Jag gjorde två olika fyllningar, en med kanel och en med kardemumma, och av en ren händelse lyckas jag få till rätt proportioner så de blir bäst! Hehe, det låter inte liite kaxigt. ;P

   Jag har aldrig fått till bullarna förut som jag vill ha dem, oftast har de blivit för hårda och haft för dålig smak, men nu var de luftiga, mjuka och söta. Jag testade också att pensla dem med mjölk istället för ägg, och det tyckte jag blev mycket bättre, det blev ingen hård yta liksom. :P





Glass- och bärmix

Till efterrätt igår gjorde jag en liten komposition som en vän till mig kom på, närmare bestämt Josephine. =) Hur enkelt som helst, hur gott som helst, ja helt bäst som helst! Vaniljglass och valfria bär, helst blåbär eller blåbär blandat med hallon, som man sedan mixar ihop. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara hur det blir, så det får bilden visa istället. ;P


Pizza med lite medelhavsinslag

Jag vet inte hur länge jag satt och letade recept idag. Jag hittade jättemycket men ingenting som jag ville göra just idag. Så tillslut blev det så knappt om tid att jag fick hitta på något snabbt istället, pizza och sallad.

   Det blev sådan här färdig pizzadeg och som fyllning hade jag tomatsås, skinka, färska champinjoner, lokalodlade tomater, rödlök, oliver, fetaost och riven ost. Väldigt gott blev det.

   Till pizzan blev det en lite lyxigare sallad. Isbergssallad, lokalodlade tomater, gurka, rödlök, fetaost och oliver, väldigt fräscht och gott!








Helt fantastiskt!

Första riktiga hemlagade middagen på flera dagar! Jag kan inte ens beskriva hur underbart det var! Pasta med sås av vitlökssalami, paprika, lök, svarta oliver, créme fraiche "fetaost och soltorkade tomater", mjölk och honung. Svinigt gott alltså! Oliverna var verkligen fantastiska! Och som pricken över i: lokalodlade tomater!







Festivalmaten dag tre!

dsc01287 (MMS)

Kôlbulle med massa flöt!


Festivalmat!!!

dsc01272 (MMS)

Egenmarinerad grillad kyckling med färskpotatis och sås av créme fraiche, dressingkrydda "örtagård" och rub "smoke chipotle".


Müsli

Det här har jag säkert visat förut, men det var nog länge sen, så i så fall tar vi det en gång till. :P Denna är min favoritmüsli/chrunchy. Receptet har jag fått av farmor och det innehåller havregryn, rågflingor, linfrö, solrosfrö, råsocker, vatten och olja. Detta rör man ihop, sprider ut på en oljad plåt och låter stå i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, man bör röra om då och då. Sedan är det klart! Jätteenkelt! =) Och gott!


Havrebullar

Äntligen blev det lite kreativitet igen! Idag blev det bakning, jag testade på havrebullar som jag aldrig bakat förut. Jäst, vatten, salt, olja, sirap, havregryn och vetemjöl innehöll de. Inga krussiduller, enkelt och bra. Det fick jäsa två gånger 30 minuter och vara i ugnen i cirka 10 minuter. De blev väldigt goda. =)




RSS 2.0