Mera lyx!
Det har blivit mycket lyx de senaste dagarna. Gårdagens middag var nog den mest avancerade maträtt jag någonsin gjort. Eller förresten, var den det? Det var ju inte så jättesvårt egentligen. Men den var lätt den mest lyxigaste maträtten jag gjort!
Egengjord klyftpotatis med cremefyllda kycklingfiléer inlindade i bacon och en röra till. Det blev asgott! Som tillbehör gjorde jag även lite sallad och tog de resterande crossianterna från lyxfrukosten. Crossianterna passade jättebra som bröd till maten, de hade blivit mjuka och saftiga över natten.
Röran jag gjorde använde jag också till att fylla filéerna med. Den innehöll kesella, finhackad timjan och vitlök, hackade soltorkade tomater i marinad, dijon senap och honung. Jag lade även i någon skiva salami i kycklingen innan jag hällde dit röran. Sedan förslöt jag dem genom att linda in dem i bacon och sätta dit några tandpetare. Efter att jag hade fyllt dem lade jag dem i en form och lät stå i ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Just ja! Innan jag skar isär filéerna förstekte jag dem lite också.
Klyftpotatisen stekte jag för första gången i stekpannan och det gick faktiskt bra. Annars brukar jag göra dem i ugnen, men nu var ju den upptagen. Jag kryddade dem med salt och timjan, vilket passade bra i smak till röran.
Efterrätten blev väldigt improviserad eftersom jag helt enkelt inte hade tänkt göra någon. Men det blev i alla fall lite konserverad mango med vaniljsås.
Lite dåliga bilder på kycklingen, men jag hade så bråttom att äta. ;)
Lyxfrukost
Imorse lyxade jag till frukosten lite med crossianter! Hur lätt som helst, fast kanske lite fuskigt? Färdigkavlad smördeg som man bara skär i trekanter och rullar ihop. Sedan penslar man med ett ägg, 1 msk socker och ½ tsk salt blandat med varandra. In i ugnen i 225 grader tills de fått fin färg. Hur lätt som helst. Nästan lite för lätt. ;P
Lite mat gör susen!
Biff á la farmor
Okej, biffarna ser kanske lite brända ut på bilden, men så var det inte, det är en illusion! Hehe goda var de i alla fall. :P Och längst där borta i horisonten syns såsen!
Men nu!
Usch!
Usch vad tråkigt det varit på bloggen nu i några dagar, men jag har ju inte lagat någon mat och då är det inte så lätt att uppdatera.
Förutom det så har jag lite små funderingar:
-Hur fasen svarar man på kommentarerna i bloggen?
-Varför frågar man alltid föräldrarna över minsta lilla sak när man gör middag när de är hemma, men klarar sig alldeles utmärkt utan att fråga när de inte är hemma?
För att pigga upp detta inlägg så kan jag ju lägga in en bild på en gammal morotskaka jag har gjort. Eller gammal är den ju inte, den är ju borta nu. Eller alltså den var inte gammal på bilden, den var färsk. Äh skit samma.
Müslilimpa? Nej bara müsli
Muffins till middag?
Deal or no deal!
Okej, det var kanske en dålig rubrik.. Och dåligt med egen matlagning är det den här veckan också. Idag var det syster som stod för middagen.
Jag tänker faktiskt visa en rätt som jag inte gjort själv, denna har Fredlund gjort. Efter att jag ett antal gånger skjutsat honom från och till fester, utan att ha betalat mig för det, så fick han göra sig skuldfri genom att göra mat istället. Tyckte jag var en jättebra deal! Men tyvärr åkte Micke på att betala maten eftersom Fredlund är pank, fast det spelade ju ingen roll för mig, haha.
Det blev kycklingfilé marinerad med vitlök, persilja och gräslök, som sedan blandades med lite paprika, lök och grädde. Sedan blandades det i sin tur med pasta. På ett ungefär var det så i alla fall, jag minns inte riktigt eftersom det inte var jag som lagade. :P
"Ledig"
Idag var jag "ledig" från middagslagningen. Mamma var hemma tidigare, så då stod maten på bordet när jag kom hem, och gott var det. =) Eftersom jag inte har någon mat att redovisa så kan jag ju visa något som jag gjort förut.
En fredag då jag var trött och hade noll inspiration var jag tyvärr också ashungrig. Jag tänkte att jag skulle strunta i middagen, men då det resulterade i sämre humör så tog jag mig i kragen och gjorde nåt snabbt och enkelt; amerikanska pannkakor! Tyvärr minns jag inte ingredienserna (och inte orkar jag kolla upp dem snabbt på internet heller xP) men här visar jag en bild i alla fall. Till pannkakorna åt jag förresten värmda hallon och sirap.
Snabbt!
Allting segt förutom maten
Julen 2009
Älgfärsbullarna var spännande att göra, för det var första gången jag använde älgfärs till köttbullar, och kanske tredje gången jag gjorde egna köttbullar över huvud taget! Jag ville ju inte att de skulle bli äckliga till jul och allt! Jag rådfrågade många om vad jag skulle ha för ingredienser, så förutom det vanliga som ströbröd och sådant så hade jag i rivet äpple, kalvfond och lite andra hemliga ingredienser. ;P
Det höll på att gå illa när jag skulle steka dem. Jag hade väl ungefär 1 kg färs och tänkte steka alla köttbullar i stekpannan! Jag hade ingen aning om att man kunde steka dem i ugnen då. Klockan var väl ca 23.30 och jag försökte tvinga en sömnig pappa att hjälpa mig med stekningen, vilket han inte direkt hoppade av glädje av.. Så när han sa att jag skulle steka dem i ugnen istället så trodde jag inte på honom, men jag ringde och frågade syster, och det var ju inga problem. Detta räddade kvällen! Annars hade jag nog fått stå där och steka i timmar.. O.o Huvva!
Lussebullar var det första gången jag gjorde själv och de blev jättegoda! Jag hade i mycket mer saffran än det stod i receptet, för det brukar smaka så lite om dem annars tycker jag.
Apelsinbiscottin blev lyckad den med. Jag vet inte, men jag tycker apelsinsmaken passar så bra till jul. Men biscottin var nästan godast någon vecka efter EFTER jul!
Det blev en del misslyckanden också, men det tänkte jag skriva om i ett eget inlägg! x)
[Edit]: Mormor är förresten min stora matguru runt jul när det gäller julskinka, smörgåskaka och julsallad! INTE att förglömma!
Julmust is the shit!
Julmust är underbart! Det är det bästa jag vet! Synd bara att det inte finns året om. Eller egenligen kanske det är bra, för annars vore jag nog beroende, hehe.
Ingen middag över huvud taget
Huvva, jag vill inte ens titta på bilden på soppan, jag tror jag gör om den så den inte syns. >.<
Inget mer med det
Texmexsoppa till middag. Inget mer med det. Köttfärs, lök, paprika, passerade tomater, champinjoner, majs och tacomixkrydda. Hade kunnat krydda lite mer, kanske på köttfärsen från början. Hade nog kunnat haft i lite mer ingredienser också, typ morötter kanske. Eller det kanske skulle vara lite knepigt.
[Edit]:
Okej, det ser kanske inte så gott ut på bilden, men det var det faktiskt.
Tråkig middag. Eller inte?
Idag blev det väldigt enkelt, stuvade makaroner och falukorv. Ganska tråkigt egentligen, men med farmors hemliga knep när det gäller stuvade makaroner och DELINS falukorv, då är det inte dåligt!
Frittata/Bondomelett
Den innehöll päre, skinka, paprika, lök, oliver och champinjoner, plus omelettsmeten såklart. Det blev gott faktiskt. Jag gjorde den i ugnen istället för stekpannan, så slapp det bränna fast så mycket!
Dagens middag
Kort redovisning av dagens middag: Fläskkotletter med senap, salt och svartpeppar. Sås på av grädde, cremefraiche, senap och kryddor. In i ugnen. Färdigt. Åts med kokt päre. Gött var det!
[Edit]: Undrar om detta kan vara gott om man gör det med fläskfilé?
Padawan of Kajsa Warg med flera
Om det inte redan är förstått så är det här alltså en matblogg. Jaha, matblogg, vad är det då egenligen? Jag har ingen aning. Jag har aldrig läst någon, bara hört att det finns sådana. Anledningen till att jag startar en matblogg är för att jag vill hålla reda på vad jag har gjort för mat, annars har jag glömt redan nästa dag vad jag gjorde till middag. -.-'
Min debut som laga-middag-hemma-varje-dag-kock var inte något vidare. För bara ett år sedan ville jag gärna ha "recept" på hur man kokar pasta, hehe, och det var nog det enda jag kunde laga också. Men i somras vevades intresset upp och sedan har det rullat på! Jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan bli lika duktig som min förebild farmor. Hon är kokkonstens Yoda! Min matguru! Det är henne man ska fråga om man vill att maten ska bli bättre och godare än självaste Kajsa Wargs mat!
Appropå det så har jag några matgurus jag brukar vända mig till om jag är i starkt behov av vägledning! Först farmor såklart, sedan har vi mäster HR-kocken Fredlund, min kära mor (som bland annat lärde mig göra sås!), min syster lite då och då, och i nödfall även pappa min. Fast egentligen är det nog bara de tre första som räknas som gurus eftersom det är dem jag frågar mest.
Kajsas kokbok, bibeln! Min enormt kära ägodel som jag har fått av farmor, den var dessförinnan hennes. Det står oerhört mycket matnyttigt i den ( haha x) "matnyttigt", det är nog bara jag som tyckte det var kul -.-' ), allt ifrån hur man förbereder en veckas matsedel med till exempel njursauté, till hur man kokar ägg.
Anti blogg!
Jag är egentligen anti, men jag måste nu erkänna att jag har trillat dit! (Bannar fortfarande mig själv. Varför ger jag mig in i det här!?)