Mera lyx!

Det har blivit mycket lyx de senaste dagarna. Gårdagens middag var nog den mest avancerade maträtt jag någonsin gjort. Eller förresten, var den det? Det var ju inte så jättesvårt egentligen. Men den var lätt den mest lyxigaste maträtten jag gjort!

   Egengjord klyftpotatis med cremefyllda kycklingfiléer inlindade i bacon och en röra till. Det blev asgott! Som tillbehör gjorde jag även lite sallad och tog de resterande crossianterna från lyxfrukosten. Crossianterna passade jättebra som bröd till maten, de hade blivit mjuka och saftiga över natten.

   Röran jag gjorde använde jag också till att fylla filéerna med. Den innehöll kesella, finhackad timjan och vitlök, hackade soltorkade tomater i marinad, dijon senap och honung. Jag lade även i någon skiva salami i kycklingen innan jag hällde dit röran. Sedan förslöt jag dem genom att linda in dem i bacon och sätta dit några tandpetare. Efter att jag hade fyllt dem lade jag dem i en form och lät stå i ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Just ja! Innan jag skar isär filéerna förstekte jag dem lite också.

   Klyftpotatisen stekte jag för första gången i stekpannan och det gick faktiskt bra. Annars brukar jag göra dem i ugnen, men nu var ju den upptagen. Jag kryddade dem med salt och timjan, vilket passade bra i smak till röran.

   Efterrätten blev väldigt improviserad eftersom jag helt enkelt inte hade tänkt göra någon. Men det blev i alla fall lite konserverad mango med vaniljsås.

   Lite dåliga bilder på kycklingen, men jag hade så bråttom att äta. ;)








Lyxfrukost

Imorse lyxade jag till frukosten lite med crossianter! Hur lätt som helst, fast kanske lite fuskigt? Färdigkavlad smördeg som man bara skär i trekanter och rullar ihop. Sedan penslar man med ett ägg, 1 msk socker och ½ tsk salt blandat med varandra. In i ugnen i 225 grader tills de fått fin färg. Hur lätt som helst. Nästan lite för lätt. ;P


Lite mat gör susen!

Efter att hela dagens matrutiner blev fel, så gjorde jag bara lite amerikanska pannkakor till middag, snabbt och enkelt. Det är lustigt det där när man väntar med att laga middag för länge, då orkar man inte göra någon middag alls nästan. Dåligt, dåligt! Till pannkakorna åt jag värmda blåbär och det är gott. Blåbär är gott. Suck, nu tror jag att jag börjar bli lite övertrött.




Biff á la farmor

Idag blev det uppvärmt från frysen, men så illa pinkat var det inte ändå! Det blef (haha oj, jag skrifver på gammalsvenska jag, hehe) lindströmmare efter farmors recept, sedan kokade jag päre och gjorde en sås till, så lite kreativt blev det i alla fall.

   Okej, biffarna ser kanske lite brända ut på bilden, men så var det inte, det är en illusion! Hehe goda var de i alla fall. :P Och längst där borta i horisonten syns såsen!


Men nu!

Bam bam baaaa!! Idag lagade jag middag! Inte så märkvärdigt egentligen. Ris med någon slags korvgryta innehållandes falukorv, paprika, lök, harico verts, morötter och tomat/pastasås. Det vart helt okej.


Usch!

Usch vad tråkigt det varit på bloggen nu i några dagar, men jag har ju inte lagat någon mat och då är det inte så lätt att uppdatera.

   Förutom det så har jag lite små funderingar:
-Hur fasen svarar man på kommentarerna i bloggen? 
-Varför frågar man alltid föräldrarna över minsta lilla sak när man gör middag när de är hemma, men klarar sig alldeles utmärkt utan att fråga när de inte är hemma?

   För att pigga upp detta inlägg så kan jag ju lägga in en bild på en gammal morotskaka jag har gjort. Eller gammal är den ju inte, den är ju borta nu. Eller alltså den var inte gammal på bilden, den var färsk. Äh skit samma.


Müslilimpa? Nej bara müsli

Yoda alias Farmor stod för maten även idag och härligt gott var det! För några år sedan fick jag ett müslirecept av henne och inte förrän nu har jag testat det. Rågflingor, havregryn, solrosfrön, linfrö, råsocker, olja och vatten är ingredienserna. Enkelt att göra, bara blanda det torra först, sedan i med oljan och vattnet blandat med varandra. Bred ut på en oljad plåt och låt torka i ugnen. Riktigt lyckat blev det. =)


Muffins till middag?

Som igår så gjorde jag ingen middag. Istället blev jag bjuden av självaste Yoda, farmor alltså. ;P Kålsoppa och tjockpannkaka, mumsigt värre! Men en sak har jag i alla fall gjort och det är blåbärsmuffins. Vanligt muffinsrecept med blåbär i, inget mer än så. Men goda är de! ;)


Deal or no deal!

Okej, det var kanske en dålig rubrik.. Och dåligt med egen matlagning är det den här veckan också. Idag var det syster som stod för middagen.

   Jag tänker faktiskt visa en rätt som jag inte gjort själv, denna har Fredlund gjort. Efter att jag ett antal gånger skjutsat honom från och till fester, utan att ha betalat mig för det, så fick han göra sig skuldfri genom att göra mat istället. Tyckte jag var en jättebra deal! Men tyvärr åkte Micke på att betala maten eftersom Fredlund är pank, fast det spelade ju ingen roll för mig, haha. 

   Det blev kycklingfilé marinerad med vitlök, persilja och gräslök, som sedan blandades med lite paprika, lök och grädde. Sedan blandades det i sin tur med pasta. På ett ungefär var det så i alla fall, jag minns inte riktigt eftersom det inte var jag som lagade. :P


"Ledig"

Idag var jag "ledig" från middagslagningen. Mamma var hemma tidigare, så då stod maten på bordet när jag kom hem, och gott var det. =) Eftersom jag inte har någon mat att redovisa så kan jag ju visa något som jag gjort förut.

   En fredag då jag var trött och hade noll inspiration var jag tyvärr också ashungrig. Jag tänkte att jag skulle strunta i middagen, men då det resulterade i sämre humör så tog jag mig i kragen och gjorde nåt snabbt och enkelt; amerikanska pannkakor! Tyvärr minns jag inte ingredienserna (och inte orkar jag kolla upp dem snabbt på internet heller xP) men här visar jag en bild i alla fall. Till pannkakorna åt jag förresten värmda hallon och sirap.


Snabbt!

Snabbt var ordet idag. Kom hem sent och skulle sedan iväg igen, så tyvärr blev det lite halvfabrikat. Färdig pizzadeg med garnering, bland annat skinka, ost och oliver. Så garneringen var i alla fall "riktig" mat, haha.

 

Allting segt förutom maten

Seg dag, och inte mycket inspiration. Så det blev en "tager-vad-man-haver-gryta" eller korvgryta om man nu vill säga det. Potatis, korv, morötter, någon slags lök, chilisås, ketchup och vatten såklart. Blir nästan som godis, om man nu är en sån som tycker om ketchup och vill ha det på allt. ;P


Julen 2009

Eftersom det inte var jag som lagade middagen idag, vilket medför att jag inte har något att skriva om, så tänkte jag redogöra lite om julen istället. Jag gjorde mycket saker till jul i år, kanske lite för mycket, det var nästan så man inte hann äta upp alltihop, haha. Jag testade många nya saker och mycket var gott, till och med så goda att jag kan tänka mig att göra dem nästa år igen. Det jag gjorde var: julskinka, älgfärsbullar, smörgåskaka, julsallad, lussebullar, apelsinbiscotti, saffransgifflar, knäck, mozartkulor och julkola. Jag tror jag fick med allt.

   Älgfärsbullarna var spännande att göra, för det var första gången jag använde älgfärs till köttbullar, och kanske tredje gången jag gjorde egna köttbullar över huvud taget! Jag ville ju inte att de skulle bli äckliga till jul och allt! Jag rådfrågade många om vad jag skulle ha för ingredienser, så förutom det vanliga som ströbröd och sådant så hade jag i rivet äpple, kalvfond och lite andra hemliga ingredienser. ;P
   Det höll på att gå illa när jag skulle steka dem. Jag hade väl ungefär 1 kg färs och tänkte steka alla köttbullar i stekpannan! Jag hade ingen aning om att man kunde steka dem i ugnen då. Klockan var väl ca 23.30 och jag försökte tvinga en sömnig pappa att hjälpa mig med stekningen, vilket han inte direkt hoppade av glädje av.. Så när han sa att jag skulle steka dem i ugnen istället så trodde jag inte på honom, men jag ringde och frågade syster, och det var ju inga problem. Detta räddade kvällen! Annars hade jag nog fått stå där och steka i timmar.. O.o Huvva!

   Lussebullar var det första gången jag gjorde själv och de blev jättegoda! Jag hade i mycket mer saffran än det stod i receptet, för det brukar smaka så lite om dem annars tycker jag.

   Apelsinbiscottin blev lyckad den med. Jag vet inte, men jag tycker apelsinsmaken passar så bra till jul. Men biscottin var nästan godast någon vecka efter EFTER jul!

   Det blev en del misslyckanden också, men det tänkte jag skriva om i ett eget inlägg! x)

   [Edit]: Mormor är förresten min stora matguru runt jul när det gäller julskinka, smörgåskaka och julsallad! INTE att förglömma!








Julmust is the shit!

Idag blev det något med annorlunda smak men väldigt gott! Klyftpotatis och kyckling med julmustsås. Det låter konstigt, men det blev jättegott. Egen klyftpotatis i ugn, kryddad med rosmarin. Kyckling i större bitar, först stekt och sedan kokad en liten stund i sås av julmust, creme fraiche, rosmarin, ingefära, soya och hönsbuljong. (Eller det borde ha varit hönsbuljong, men jag tog grönsaksbuljong eftersom den andra var 2 år för gammal. -.-' Men det gick lika bra ändå.)

   Julmust är underbart! Det är det bästa jag vet! Synd bara att det inte finns året om. Eller egenligen kanske det är bra, för annars vore jag nog beroende, hehe. 


Ingen middag över huvud taget

Igår blev det inte mycket till middag. Jag blev helt plötsligt sjuk, så det enda jag åt var blåbärssoppa och en macka. Bland annat var jag illamående och så fort jag tänkte på texmexsoppan från dagen innan så blev det ännu värre! Konstigt det där när man blir illamående eller magsjuk, efteråt kan man inte äta den maträtt man åt precis innan man blev sjuk. Undrar om det är någon slags försvarsmekanism som ligger kvar från urtiden?

   Huvva, jag vill inte ens titta på bilden på soppan, jag tror jag gör om den så den inte syns. >.<


Inget mer med det

Texmexsoppa till middag. Inget mer med det. Köttfärs, lök, paprika, passerade tomater, champinjoner, majs och tacomixkrydda. Hade kunnat krydda lite mer, kanske på köttfärsen från början. Hade nog kunnat haft i lite mer ingredienser också, typ morötter kanske. Eller det kanske skulle vara lite knepigt.


[Edit]:

   Okej, det ser kanske inte så gott ut på bilden, men det var det faktiskt.


Tråkig middag. Eller inte?

Idag blev det väldigt enkelt, stuvade makaroner och falukorv. Ganska tråkigt egentligen, men med farmors hemliga knep när det gäller stuvade makaroner och DELINS falukorv, då är det inte dåligt!


Frittata/Bondomelett

Idag blev det enkel bondomelett inspirerad av frittata, om det nu är så stor skillnad? Eller enkel var den väl inte, för vanligtvis är ju det en rätt som man gör när man har rester kvar, men jag tog ny mat istället. Fast enkel att göra var den ju förstås.

   Den innehöll päre, skinka, paprika, lök, oliver och champinjoner, plus omelettsmeten såklart. Det blev gott faktiskt. Jag gjorde den i ugnen istället för stekpannan, så slapp det bränna fast så mycket!




Dagens middag

Kort redovisning av dagens middag: Fläskkotletter med senap, salt och svartpeppar. Sås på av grädde, cremefraiche, senap och kryddor. In i ugnen. Färdigt. Åts med kokt päre. Gött var det!

   [Edit]: Undrar om detta kan vara gott om man gör det med fläskfilé?



Padawan of Kajsa Warg med flera

Om det inte redan är förstått så är det här alltså en matblogg. Jaha, matblogg, vad är det då egenligen? Jag har ingen aning. Jag har aldrig läst någon, bara hört att det finns sådana. Anledningen till att jag startar en matblogg är för att jag vill hålla reda på vad jag har gjort för mat, annars har jag glömt redan nästa dag vad jag gjorde till middag. -.-'

   Min debut som laga-middag-hemma-varje-dag-kock var inte något vidare. För bara ett år sedan ville jag gärna ha "recept" på hur man kokar pasta, hehe, och det var nog det enda jag kunde laga också. Men i somras vevades intresset upp och sedan har det rullat på! Jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan bli lika duktig som min förebild farmor. Hon är kokkonstens Yoda! Min matguru! Det är henne man ska fråga om man vill att maten ska bli bättre och godare än självaste Kajsa Wargs mat!

   Appropå det så har jag några matgurus jag brukar vända mig till om jag är i starkt behov av vägledning! Först farmor såklart, sedan har vi mäster HR-kocken Fredlund, min kära mor (som bland annat lärde mig göra sås!), min syster lite då och då, och i nödfall även pappa min. Fast egentligen är det nog bara de tre första som räknas som gurus eftersom det är dem jag frågar mest.


   Kajsas kokbok, bibeln! Min enormt kära ägodel som jag har fått av farmor, den var dessförinnan hennes. Det står oerhört mycket matnyttigt i den ( haha x) "matnyttigt", det är nog bara jag som tyckte det var kul -.-' ), allt ifrån hur man förbereder en veckas matsedel med till exempel njursauté, till hur man kokar ägg.


Anti blogg!

Jag är egentligen anti, men jag måste nu erkänna att jag har trillat dit! (Bannar fortfarande mig själv. Varför ger jag mig in i det här!?)


RSS 2.0