Knäck
I år blev knäcken för hård, men bättre det än för mjuk i alla fall, för då får man inte loss den från pappret och det smakar bara sirap. I knäcken var det de vanliga ingredienserna man har i knäck, grädde, socker och sirap.
Torkade kantareller
Såhär snygga blev kantarellerna som jag torkade i höstas, det ser riktigt gott i den där burken. Det är bara att lägga dem i blöt eller slänga dem direkt i en soppa så är de som färska igen. Tror jag i alla fall. Jag har aldrig testat, men snart ska jag. ;P
Enkel kola
Jag hällde smör, socker, kakao och sirap i en kastrull. Detta fick koka i cirka 5-10 minuter, sedan gjorde jag kulprovet för att se om det var klart. Jag läste ett jättebra tips om att man kan hälla upp kolan i knäckformar istället för att hälla ut den i en långpanna för att sedan skära den i bitar. Det är ju assmart! Man slipper massa tråkigt arbete. ;P
Lussebullar!!!
Kryddiga pepparkakor
I dessa hade jag smör, socker, sirap, kanel, kardemumma, mald kryddnejlika, ingefära, bikarbonat, vatten och vetemjöl. Egentligen skulle man ha mandelspån i också, men jag hade inte det hemma. De fick gräddas i ugnen i 225 grader i cirka 5 minuter.
Det stod att de skulle vara extra kryddiga, men nog tycker jag att de kunde ha varit lite starkare, jag får ta mer kryddor nästa år. Men de var goda och de bästa var att de var så snabba och enkla att göra. =)
Julköttbullar
De fick stekas i ugnen i 20 minuter i 200 grader. Jag tycker att de blev bra, men jag hade kunnat skippa kryddnejlika och ha i lite mer kryddpeppar, det blev lite för mycket kanske.
Morots- och potatissoppa
Minestronesoppa
I veckan testade jag på något som jag vanligtvis inte har gillat, minestronesoppa. Men jag tänkte att det säkert blir godare om man gör det själv! ;P
Först hackade jag massa grönsaker som morot, palsternacka, paprika, gul lök, purjolök och färsk basilika. Btw så doftar ju basilika så otroligt gott! Det doftar sommar! ^^ I alla fall så fräste jag sedan grönsakerna i olja och därefter hällde jag på tomatsås (pastasås med smak av vitlök tog jag istället) och tomatpuré, en buljongtärning och vatten. Det fick koka tills grönsakerna blivit mjuka, sedan lade jag i kokt pasta och kryddade med salt och peppar, färdigt!
Det blev faktiskt mycket godare än vanligt. ;P
Köpta kroppkakor
Man skulle behöva testa att göra hemmagjorda istället! Bilden är lånad från recept.nu btw.