Knäck

Som vanligt så gjorde jag knäck till jul, men inte kan jag säga att det är särskilt kul heller. Det blir ju liksom aldrig bra. Man måste koka det jättelänge och när det väl gäller när man ska göra kulprovet, ja, då missar man ju alltid det rätta tillfället! -.-

   I år blev knäcken för hård, men bättre det än för mjuk i alla fall, för då får man inte loss den från pappret och det smakar bara sirap. I knäcken var det de vanliga ingredienserna man har i knäck, grädde, socker och sirap.




Torkade kantareller

Såhär snygga blev kantarellerna som jag torkade i höstas, det ser riktigt gott i den där burken. Det är bara att lägga dem i blöt eller slänga dem direkt i en soppa så är de som färska igen. Tror jag i alla fall. Jag har aldrig testat, men snart ska jag. ;P


Enkel kola

Jag ville göra en kola till jul, men jag har aldrig riktigt hittat någon som både är god och enkel att göra. Men tack vare internet (nu låter jag som en som nyss upptäckt det, men shit vad mycket det finns alltså!) så hittade jag ett helt underbart recept. Enkelt, snabbt och jättegott!

   Jag hällde smör, socker, kakao och sirap i en kastrull. Detta fick koka i cirka 5-10 minuter, sedan gjorde jag kulprovet för att se om det var klart. Jag läste ett jättebra tips om att man kan hälla upp kolan i knäckformar istället för att hälla ut den i en långpanna för att sedan skära den i bitar. Det är ju assmart! Man slipper massa tråkigt arbete. ;P




Lussebullar!!!

Lussebullar är ett måste till jul! De är mina absoluta favoriter! Jag gör helt vanlig lussebullsdeg förutom att jag har dubbelt så mycket saffran som det står att man ska ha och lite lite mera socker. Just för att det ska smaka så mycket saffran som möjligt. ;P




Kryddiga pepparkakor

Jag har gjort världens enklaste pepparkakor! Man snor ihop degen lite lätt, rullar till en rulle, snor in i plastfolie, lägger i kylen över natten och sedan skär man bara skivor av degen och lägger på en plåt som sedan får gräddas.

   I dessa hade jag smör, socker, sirap, kanel, kardemumma, mald kryddnejlika, ingefära, bikarbonat, vatten och vetemjöl. Egentligen skulle man ha mandelspån i också, men jag hade inte det hemma. De fick gräddas i ugnen i 225 grader i cirka 5 minuter.

   Det stod att de skulle vara extra kryddiga, men nog tycker jag att de kunde ha varit lite starkare, jag får ta mer kryddor nästa år. Men de var goda och de bästa var att de var så snabba och enkla att göra. =)






Julköttbullar

Nu har äntligen julbestyren börjat! Jag har gjort lite allt möjligt under de senaste två dagarna, men jag kan börja med att visa julköttbullarna. I dessa hade jag köttfärs (såklart), lök, mjölk, ströbröd, salt, kryddpeppar, kryddnejlika, chilisås, äpple, senap och någonting mer, men det har jag glömt nu. >.<

   De fick stekas i ugnen i 20 minuter i 200 grader. Jag tycker att de blev bra, men jag hade kunnat skippa kryddnejlika och ha i lite mer kryddpeppar, det blev lite för mycket kanske.




Morots- och potatissoppa

För ett tag sen när vi inte hade något vatten i köket hemma så gjorde jag med möda en soppa på en spik. Morötter och potatis var det i bland annat och de fick jag skala rakt ovanför sopkorgen eftersom vi inte hade någon diskho. x) Lite småjobbigt. =P I övrigt så var det inte så mycket mer i. Lite buljong, mjölk och kanske någon lök.


Minestronesoppa

I veckan testade jag på något som jag vanligtvis inte har gillat, minestronesoppa. Men jag tänkte att det säkert blir godare om man gör det själv! ;P

   Först hackade jag massa grönsaker som morot, palsternacka, paprika, gul lök, purjolök och färsk basilika. Btw så doftar ju basilika så otroligt gott! Det doftar sommar! ^^ I alla fall så fräste jag sedan grönsakerna i olja och därefter hällde jag på tomatsås (pastasås med smak av vitlök tog jag istället) och tomatpuré, en buljongtärning och vatten. Det fick koka tills grönsakerna blivit mjuka, sedan lade jag i kokt pasta och kryddade med salt och peppar, färdigt!

   Det blev faktiskt mycket godare än vanligt. ;P
 




Köpta kroppkakor

Igår åt jag köpta kroppkakor till middag, det var inge vidare. Speciellt inte när man har förväntat sig att de ska smaka jättegott eftersom de hemgjorda jag smakat förut är jättegoda. Först åt jag med skirat smör vilket blev alldeles för mastigt, men när jag sedan testade lingonsylt blev det i alla fall lite bättre.

   Man skulle behöva testa att göra hemmagjorda istället! Bilden är lånad från recept.nu btw.


RSS 2.0